Projecten

3 (&4) mei 2020  SFWorldDay, het Solution Focused feest van en voor de hele wereld.
Zondag 3 mei 2020      Oplossingsgericht werken als paardenmiddel
Maandag 4 mei 2020      Oplossingsgerichte studiedag: wat is het verschil oplossingsgericht te werken, zowel voor begeleider als cliënt.

ZONDAG 3 mei 2020 met paardenkracht in Vlaanderen   
Oplossingsgericht de teugels in handen houden met de voeten stevig op de grond.
Antwerpen    Wendy Van den Bulck heeft haar roots in de Kampagnestraat 4 in
Balen    (https://www.equoia.org/wie/)
West-Vlaanderen   Katy Bartels doet het in de buurt van Brugge, Pinstraat 2 in 
Oedelem   (https://paarden.bodesign.online/)
Oost-Vlaanderen

Caroline Brackenier (bege)leidt de paarden in Equi Libre, Geraardsbergsesteenweg 261 Oosterzele-Balegem   (http://synthia8.wixsite.com/caroline-brackenier/untitled-c1bdl)
Zoek een paard en vind jezelf bij Evelien Vanluchene in Beervelde, Toleindestraat 172  (http://www.equitherapie.be/)
Coaching met lef bij Veerle Van Hecke in de Citroenstraat 14c,
Beernem   (http://www.coaching-met-lef.be/team)
Limburg Ann Coolen, Coachinella en Elke Gybels, De content oplossingsgericht aan de slag met de kracht van de kudde in de Bergerstraat 40 te Neeroeteren- Maaseik  
(https://www.decontent.be/ en https://www.coachinella.be)

Inspiratie of duiding van wat er gebeurt?
Caroline Brackenier schreef er dit verrassend oplossingsgericht eindwerk over.     
Eindwerk 2018 C.B..docx
Ook Evelien Vanluchene beschrijft haar ‘Blij met mezelf’ methode in haar eindwerk.
Of duik eens in een boek. 'Verbindende duidelijkheid' van Wendy Van den Bulck onthult de paardenkracht in Nederlandse en Engelstalige versie. 
(zie
https://www.vvdo.be/verbindende-duidelijkheid)  

Vertel het me en ik zal het vergeten
Laat het me zien en ik zal het onthouden
Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken
Confucius  (met dank aan Evelien)


--------------------------------------------------

Het agentschap Jongerenwelzijn van de Vlaamse gemeenschap kiest resoluut voor het oplossingsgericht Model binnen de Ondersteuningscentra jeugdzorg.

Signs of Safety en Partnering for Safety zijn wereldwijd erkende OG methodieken in gevallen van verontrusting rond veiligheid van kinderen. Sébastien Vernieuwe en Dr Eric Sulkers breidden het werk van o.a. Andrew Turnell, Susie Essex en Sonja Parker uit met de sterktes van het Brugs Model voor Oplossingsgericht Werken. Ze zijn met dit model zowel in het Korzybski Instituut als in het brede Vlaamse Jeugdhulplandschap sterk aanwezig.

Herval van agressieproblematiek bij gedetineerden wordt constructief oplossingsgericht aangepakt door VZW Touché: een verhaal van oplossingen. Mooi boek hierover!    http://www.vzwtouche.be/

Mijn Kwartier, opgestart door Dr. Paul Koeck, geeft iedereen de kans de wachtlijstproblematiek te verhelpen en actief te starten het gewenste doel in beeld te brengen. Of nog beter...

Het oplossingsgericht centrum https://oplossingsgerichtcentrum.be/nl organiseert oplossingsgerichte avonden in Gent met boeiende sprekers en onderwerpen. 

Voor kinderen zijn diverse initiatieven ontstaan. 
Help kinderen elkaars sterktes ontdekken en een aangename sfeer scheppen. Met het vriendenboekje 'een pluim voor mij', ben je aardig op weg.  Eenpluimvoormij_flyer_HiRes.pdf
Oplossingsgerichte ondersteuning van leren leren voor jongeren uit het middelbaar onderwijs vind je bij De Maks. Jongeren gaan op zoek naar wat het best werkt voor hen. Motivatie is daarbij een centraal thema. Vanuit de zelfdeterminatietheorie naar de behoefte aan autonomie, verbondenheid en het ervaren van succes. In de praktijk een geheel oplossingsgerichte aanpak: doen wat werkt, zelf keuzes maken en beroep doen op je supporters. Meer hierover op https://www.facebook.com/de-Maks-178742172588438/

Of laat je inspireren door skillscoaching (https://www.skillscoaching.net/) waarbij je met hulp van prachtige pictogrammen emoties zichtbaar maakt via het bloei- en groei-ouderschapsproject. 

“Figuring Futures: zeg het met duplo”, is een methodiek die op een verrassende en creatieve manier kan ingezet worden om de krachten van cliënten aan te spreken. Met behulp van schatkistjes en ander creatief materiaal kan je een oplossingsgerichte begeleidingssessie ondersteunen en uitwerken.  (http://figuringfutures.com)

De Equitherapiepraktijk geeft je een unieke integratie van de verschillende invalshoeken van equitherapie en coaching verbonden met de filosofie en aanpak van het oplossingsgerichte therapie/coaching model. 
Katy Bartels gaat er helemaal voor in Oedelem (www.hetgesprek.be). 
Wendy Van den Bulck heeft haar roots in Balen https://www.equoia.org/ en schreef het boek Verbindende Duidelijkheid over haar passie. 
Ook bij Valérie Frigne kan je terecht in Balegem (www.bosvzw-therapie.be).
Of bij Caroline Brackenier in Equi Libre in Oosterzele (http://synthia8.wixsite.com/caroline-brackenier/untitled-c1bdl)
Zoek een paard en vind jezelf bij Evelien Vanluchene in Laarne (http://www.equitherapie.be/)

Autismebegeleiding kan via Els Mattelin (http://www.vzwdynamiek.be) die interessante werkboekjes maakte en een boek uitgaf. 
Sylvie Carette geeft hierover cursus bij Autisme Centraal (http://www.autismecentraal.com).
Ook Kathleen Peeters schreef een boek over de oplossingsgerichte aanpak voor wie met mensen met autisme omgaat en zich niet wil verliezen in theoriën. 

TEJO  geeft jongeren de kans even binnen te springen voor iets meer dan een babbel. Kortdurend, onmiddellijk, oplossingsgericht, anoniem, gratis, met of zonder afspraak. (www.tejo.be). Therapeuten die zich vrijwillig engageren hierin krijgen de mogelijkheid 2 dagen oplossingsgericht werken te volgen. 
Al bestaande oa. in Antwerpen, Brasschaat, Brugge, Gent, Kempen-Turnhout, Kortrijk, Lier, Mechelen, Oostende, Roeselare, Ronse, Schoten, Goes (Nl)

Wie loopbaancoaching mét ondersteuning van loopbaancheques wil, kan dit bij verschillende oplossingsgerichte trajectbegeleiders zoals Véronique Philips (http://www.evolvero.com), Hannelore Volckaert (www.ootwee.be) en nog vele anderen. 

In het stress-labo, opgestart door Dr. Anne-Marie Frisque, vind je een oplossingsgericht team dat samen met de cliënt zoekt naar alternatieven voor medicatie, zelf je leven terug in handen nemen via korte gesprekken of workshops. (http://www.stresslabo.be). 
Ook oplossingsgerichte opleidingen voor huisartsen worden door hen georganiseerd. De principes van oplossingsgericht werken vertaald naar de dagelijkse praktijk van huisartsen en de courante problemen in de huisartsgeneeskunde zoals depressie, stress, burnout, slaapproblemen,…

Voor neurofeedback, een neurofysiologisch profiel of breincoaching kan je terecht bij Lilid (http://www.lilid.be/).

Anneleen De Lille coacht oplossingsgericht stap voor stap anders denken over voeding en hoe je je relatie met voeding verandert waardoor je lijnvriendelijke gewoontes in je hersenen programmeert.  (https://anneleendelille.com)

Problematische gewoontes die tot eetstoornissen leiden worden aangepakt vanuit het pionierschap van Pat Annicq in vzw Empathie, Gent. (http://www.hvg.be/system/files/bijlages/event/Empathie.pdf). 
Of in Nieuwpoort en Waregem bij Anne-Catherine De Bruyn en Nathalie Janssens de Bisthoven (www.nathaliejdb.be).

Oplossingsgerichte praktijken waar therapeuten hun gezamelijke toekomst helder, klaar en duidelijk geformuleerd krijgen? 
Die zijn er al in Gent (http://www.otiz.be/nl/), Izegem (http://www.vzwdynamiek.be/), Roeselare (http://therapiededeur.be), Blankenberge (http://www.thepco.be),
Oostende/Waregem/ichtegem/Brugge/Gent (http://www.dilopsy.be/nl/contact/), Diest/Aarschot/Sint-Truiden (http://www.intra-extra.be), Loonbeek (http://www.stresslabo.be),
en nog meer ...

Voor het oplossingsgericht bordspel is de startpositie http://www.otiz.be, verschuif je pion naar https://gezonde.stad.gent/open-mind-oplossingsgericht-interactiespel-otiz of ga verder naar ... jezelf. 

Zelfs oplossingsgericht breien kan bevrijdend werken. Katleen Anckaerts krijgt dit helemaal voor elkaar. 


Laat ons weten aan welk SF project jij meewerkt !