Het denkmodel dat we hanteren steunt op volgende vier principes:
- “The Map is not the Territory” (Alfred Korzybski). Onze werkelijkheid is een betekenisvolle realiteit; wij kennen de wereld niet zoals zij is, maar zoals we haar interpreteren. Slechte kaarten leiden ons door moerassen, gevaarlijke en doodlopende wegen. Goede kaarten zijn voldoende analoog aan het reële landschap en laten ons toe de weg van ons leven goed te plannen.
- “If it ain’t broke, don’t fix it: if it’s broke, do something else”. Steve de Shazer’s pragmatische visie: Het gezond verstand is een prima instrument om oplossingen te vinden. “Keep it simple.”
- “Eendracht maakt macht”: Een goede alliantie tussen therapeut en cliënt en samenwerking met het cliëntsysteem, zijn essentiële factoren in het welslagen van een therapie.
- “De cliënt heeft de oplossingen”: dit Ericksoniaanse postulaat helpt ons om geen voorgekookte eenheidsworst-oplossingen aan te bieden. Het is helemaal niet de taak van de therapeut-expert oplossingen aan te reiken. Hij zal de cliënt helpen een context te creëren, waarin de cliënt-expert zijn eigen oplossingen kan genereren.