Waar kan ik een opleiding tot oplossingsgericht deskundige volgen?
Wie een basisopleiding of verdiepingstraject tot counselor, coach of psychotherapeut wil volgen kan terecht bij één van de opleidingsinstituten.

 

Wil je graag eens proeven van het oplossingsgerichte of opnieuw verbinden met collega’s?
Bekijk de agenda voor een overzicht van workshops en evenementen door VVDOvzw en de leden georganiseerd. Er zijn ook workshops voor niet-professionelen.

 


Bekijk de agenda

korzybski-logo-blauw-100x106
cropped-cropped-cropped-thepco-hoeklogo
ucll_logo_rgb
ilfaro

Vorige
VolgendeHet Korzybski Instituut, officieel opgericht in 1986, is wereldwijd erkend voor de zeer degelijke opleiding in het oplossingsgericht werken.
Sinds 1984 zijn Dr. Luc Isebaert, Dr. Myriam Le Fevere de Ten Hove en Erwin De Bisscop op zoek naar en het resultaat verfijnend van wat werkt in therapie.
Louis Cauffman is mede-stichter van het Korzybski Instituut.

Psychiater Dr. Dirk De Wachter (eerste groep studenten Korzybski Instituut) over Dr. Luc Isebaert
Het mooiste moment zit voor mij niet in het creëren, maar in de ontmoeting met mensen. Dat gaat van kleine ontmoetingen op straat, tot de ontmoeting met patiënten, maar ook met mensen waar ik naar opkijk zoals Luc Isebaert (Belgische (neuro)psychiater en psychotherapeut) en Sam Ijsseling (Nederlands filosoof en hoogleraar). Mensen waaraan ik me kan laven. Mijn boeken zijn de oorzaak en het voortvloeisel van die ontmoetingen. Dat is zeer vervullend. Ik ben daar eindeloos dankbaar voor.

Opleidingen die mogelijkheid geven tot lidmaatschap van het VVDO, hebben * 

De opleiding aan het Korzybski-instituut in samenwerking met Howest * (IASTI erkend)
Getuigschrift Postgraduaat Oplossingsgerichte Cognitieve SysteemPsychotherapie (4 jaar)
Getuigschrift Postgraduaat Oplossingsgerichte Counseling (2 jaar)
De basisopleiding voor elke oplossingsgerichte deskundige, met een veelheid aan specifieke modules om je oplossingsgerichte basis steeds verder uit te breiden.

Een 12-daagse opleiding tot Practitioner in de ‘Oplossingsgericht Werken in Pedagogiek, Begeleiding en Coaching’.* (IASTI-certificaat). Deze opleiding richt zich tot iedereen die het oplossingsgericht denkkader in de vingers wil krijgen maar niet de intentie heeft om zich op te leiden tot counselor of therapeut. Na het volgen van deze training en het indienen van een portfolio ontvang je het Internationaal Certificaat van Practitioner in het ‘Oplossingsgericht werken in pedagogiek, begeleiding en coaching’. (IASTI-certificaat)
Meer info vind je hier:
Antwerpen http://www.korzybski.be/18-19-oplossingsgericht-werken-pedagogiek-begeleiding-en-coaching-antwerpen
Brigge http://www.korzybski.be/18-19-oplossingsgericht-werken-pedagogiek-begele…

Korzybski instituut heeft samen met IPRR voor BVGRS een opleiding tot supervisor georganiseerd.
Lidmaatschap van VVDO geeft toegang tot de opleiding. Meer informatie hierover op
http://www.korzybski.be/supervisor-de-relatie-en-gezinstherapie
of bij Geert Lefevere  
geert.lefevere1@telenet.be 

Thepco VZW * organiseert opleiding op maat voor professionals en organisaties.  De trainingen zijn steeds gecentraliseerd rond de introductie en toepassingen van het oplossingsgerichte werken en/of het werken met jongeren en hun context. Er zijn ook specifiekere vormingen mogelijk rond Oplossingsgericht veiligheidswerk (Signs of Safety, Partnering for Safety edgl), Internet en Game-verslaving, Co-ouderschap en Nieuw-samengestelde-gezinnen, OGwerken in leefgroepen. (http://www.thepco.be/)

 

In Limburg kan je aan de UCLL een postgraduaat “Oplossingsgericht begeleiden en hulpverlenen” * volgen. Deze opleiding vindt plaats in groepen van 18 deelnemers en loopt een heel jaar ofwel op maandag, ofwel op woensdag. Start eind september 2017 tot half juni 2018. Via de EVC/EVK procedure kan je daarna je verdere therapeutische stappen zetten bij Korzybksi in Brugge.
Meer info via www.ucll.be/oplossingsgerichtwerken  of contacteer elke.gybels@ucll.be


ILFARO * stelt zich als doel de wijsheid, kennis en veerkracht van mensen, teams en organisaties tot leven te brengen en te versterken door middel van kwaliteitsvolle interacties. Op https://ilfaro.be vind je alle informatie.

De VCLB koepel – Dienst Nascholingen organiseert cursussen oplossingsgericht werken voor CLB medewerkers in een 12-daagse opleiding (gespreid over twee jaar). De opleiders zijn Nadine Callens & Sebastien Vernieuwe.

 

Andere gecertifieerde opleidingsinstituten die graag hun opleidingen vermelden, kunnen met het secretariaat contact opnemen.

Volgens de statuten van januari 2017:
De vereniging verwelkomt deskundigen die als basisdiploma arts, klinisch psycholoog, klinisch orthopedagoog, een WUG-beroep of een niet-WUG-beroep uitoefenen en zich vervolmaakt hebben in de oplossingsgerichte benadering aan een instelling die door de International Association of Solution-Focused Teaching Institutes (IASTI) gecertifieerd is
– hetzij met een diploma van het master- niveau in de Oplossingsgerichte Therapie,
– met een diploma van het practitioner-niveau in de Oplossingsgerichte Pedagogiek
– met een diploma van het practitioner-niveau in de Oplossingsgerichte Coaching.
Ingeval er betwistingen zijn omtrent een weigering tot aansluiting zal de Raad van Bestuur een eindbeslissing nemen.