Worden ook de psychotherapeuten erkend en wat zijn de erkenningsvoorwaarden?
De psychotherapie wordt omschreven als een behandelvorm binnen de geestelijke gezondheidszorg en niet als een afzonderlijk gezondheidszorgberoep met een erkenning. De psychotherapie mag uitgeoefend worden door personen die reeds beschikken over een beroepstitel en voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Een maatschappelijk werker bijvoorbeeld die verworven rechten heeft zoals hieronder uitgelegd moet BTW betalen indien hij niet voldoet aan artikel 44 van het BTW wetboek..
De WUG kent daarnaast “verworven rechten” toe aan drie groepen (4):
- Personen die uiterlijk in het academiejaar 2015-16 de opleiding psychotherapie met vrucht afrondden, op voorwaarde dat zij:
- houder zijn van een WUG beroepstitel of minimum over een bachelorsdiploma beschikken,
- uiterlijk op 1 september 2018 een bewijs kunnen voorleggen van de uitoefening van de psychotherapie.
- Personen die een opleiding psychotherapie volgden tijdens het academiejaar 2016-17, op voorwaarde dat zij:
- houder zijn van een WUG beroepstitel of minimum over een bachelorsdiploma beschikken,
- de opleiding psychotherapie met vrucht doorlopen.
- Personen die een opleiding van minimum bachelor niveau volgden tijdens het academiejaar 2016-17, op voorwaarde dat zij:
- deze opleiding met vrucht doorlopen,
- een specifieke opleiding psychotherapie en een professionele stage doorlopen zoals hoger omschreven.
Werken psychotherapeuten autonoom?
GGZ- en andere en WUG-beroepsbeoefenaars die door het algemeen wettelijk kader, door de uitspraken van het Grondwettelijk Hof, of door verworven recht de psychotherapie mogen beoefenen, mogen dit steeds op autonome wijze (1).
Personen zonder WUG-titel die door het algemeen wettelijk kader, door de uitspraken van het Grondwettelijk Hof, of door verworven recht de psychotherapie mogen beoefenen, mogen dit niet op autonome wijze (2). Zij moeten bijkomend voldoen aan twee voorwaarden:
- Zo mogen personen zonder WUG-titel de psychotherapie enkel beoefenen onder toezicht van een autonome beoefenaar van de psychotherapie (die hierdoor een bijzondere verantwoordelijkheid krijgt als supervisor). Dit toezicht hoeft echter niet permanent te zijn, het kan ook onder de vorm van regelmatige multidisciplinaire besprekingen (3):
“Onder het begrip “supervisie” wordt verstaan dat voornoemde personen die niet erkend zijn conform de WUG, onder toezicht van een arts, klinisch psycholoog of klinisch orthopedagoog werken. Dit toezicht hoeft niet per se continu te zijn en veronderstelt geen permanente fysische aanwezigheid. Het kan ook gaan om periodieke multidisciplinaire teambesprekingen met voornoemde beoefenaars.”
- De beoefening moet plaatshebben in interdisciplinair verband met intervisie (3):
Deze laatsten vallen niet onder BTW stelsel indien zij voldoen aan de hieronder omschreven criteria.zoals hieronder vermeld.Dus met andere woorden ze zijn niet automatisch vrijgesteld.
Artikel 44 van het btw-wetboek omvat een lijst van alle activiteiten die vrijgesteld zijn van btw.
Hoewel de diensten van een heel aantal zorgberoepen (zoals artsen) expliciet in artikel 44 aan bod komen, is dit niet het geval voor het beroep van psycholoog. Wel vindt u er een aantal algemenere vrijstellingen terug die ook van toepassing kunnen zijn op psychologen. Hiertoe behoren:
- Diensten betreffende onderwijskeuze,
- Diensten inzake gezinsvoorlichting.
- Diensten betreffende onderwijskeuze
De wet stelt dat diensten betreffende onderwijskeuze vrijgesteld zijn van btw (art. 44A2, 5A). ‘Diensten betreffende onderwijskeuze’ is op zich een vrij vaag en onduidelijk begrip.
In Beslissing E.T.114.414 wordt wel nog gespecificeerd dat
‘de vrijstelling geldt voor de diensten die gewoonlijk worden verricht door psychologen op het vlak van psychopedagogie, naar analogie met de diensten die worden verstrekt door hun collega’s in psycho-medisch-sociale centra (PMS)’.
PMS is de oude benaming voor de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB).
Dus, indien uw activiteiten vergelijkbaar zijn met deze van een CLB, dan kunt u in principe aanspraak maken op deze vrijstelling.
- Diensten inzake gezinsvoorlichting
Psychologen kunnen een vrijstelling krijgen als hun diensten dezelfde doelstellingen nastreven als Centra voor Levens- en Gezinsvragen (CLG). Hieronder valt onder andere hulp bij :
- persoonlijke problematieken (angst, neerslachtigheid, …),
- ouder-kindrelaties,
- relatieproblemen,
- familiale bemiddeling.
Indien u gelijkaardige diensten aanbiedt, dan bent u dus eveneens vrijgesteld van btw.
Verder specificeert deze Beslissing nog dat niet alleen individuele gesprekken onder deze vrijstelling vallen. Het kan eveneens gaan om de volgende consultatievormen:
- koppeltherapie,
- gezinstherapie,
- korte therapieën,
- systemische therapie,
- etc.
- Onderwijsdiensten
Art. 44A2, 4A stelt verder nog dat :
- het verstrekken van school- of universitair onderwijs, beroepsopleiding en -herscholing;
- het geven door leerkrachten van lessen met betrekking tot school- of universitair onderwijs, beroepsopleiding of herscholing,
eveneens vrijgesteld zijn van btw. Dit kan belangrijk zijn voor psychologen die opleiding geven.
Welke diensten zijn sowieso niet vrijgesteld van btw?
Er bestaat geen vrijstelling voor de dienstverlening binnen huwelijksbureaus. Dit geldt eveneens voor handelingen die verband houden met arbeidspsychologie en betrekking hebben op:
- aanwerving (evaluatie, selectie, integratie enz.),
- arbeidsprestaties,
- beroepsziekten,
- werkgroepen (regels, conflicten enz.),
- personeelsbeheer (motivatie, management enz.),
- werkintegratie en re-integratie enz.
Indien uw activiteiten onder één van deze categorieën vallen bent u dus niet vrijgesteld van btw.
gezondheid/gezondheidszorg…